
Ahşap Kompozit Nedir?
Farklı özelliklere sahip maddelerin birbiriyle birleştirme işleminin adı kompozedir. Ahşap kompozit nedir; üretimde uygulanan işlem belirli miktarda ahşap ile belirli miktarda plastiğin karıştırılması işlemidir. Böylece ortaya yeni bir madde ortaya çıkmış olur. Bu yeni madde üretilir iken içine eklenen diğer maddeler de vardır. Bunlar marangozlarda da görülen ahşap talaşı, pe veya hdpe, özel organik tutucu ve pvc gibi maddeler eklenmektedir. Ekstrüzyon teknolojisi kullanılır ve bu maddeler bu sayede birleştirilmiş olur. Bu maddelerin ne kadar miktarda kullanıldığı önemlidir. Kaliteli ürün elde edebilmek için ahşap madde kullanım yüzdesinin fazlalığı önemli bir etkendir.

Ahşap Kompozit Avantajları Nelerdir?
Ağaçların oldukça azaldığı ve dünyayı kötü etkilediği şu son yüzyılda yeni ağaçların kesilmemesi gerekir. Burada da ahşap olarak talaş kullanıldığı için ağacın hiçbir maddesi boşa gitmemiş olur. Sadece ahşap kompozit için talaş yapılsa da başka işlerde kullanılan ve arta kalan ahşap talaşları da kullanılır. Böylece ağaçlar ziyan edilmemiş olur. Üstelik geri dönüşüme uygun bir madde olduğu için çevre dostudur. Bu maddenin bir başka avantajı da uzun süreli kullanımı sağlamasıdır. Ayrıca çürümez, yosunlanmaz, özel boya yapmak gerekmez, anti-bakteriyel olduğu için çocuk sahibi olan kişiler kullanımda sıkıntı yaşamaz, asite karşı dirençli bir yapısı vardır, güneş ışığı bol alan yerlerde de kullanıma uygundur.
Ahşap Kompozit Dezavantajları Nedir?
Çevreye oldukça duyarlı bir işlem olmakla birlikte bazı konularda dezavantajları da bulunabilir. Çünkü bu üretim sisteminde başka sistemlere nazaran daha fazla enerji tüketimi gerekebilir. Ayrıca ahşap kompozit sistemi uygulayan yerlerin % kaç oranında ahşap, plastik ve yapıştırıcı madde kullandığı da önemli bir etkendir.
Ahşap Kompozit Ürünlerinin Kullanım Yerleri Nerelerdir?
Bu ürünler son yıllarda epeyce yaygınlaşmıştır. Korkuluk yapımında, deck döşemesinde, kapı çerçeveleri, pencere çerçevelerinde oldukça sık kullanıldığı görülmektedir. Bununla birlikte yassı mobilya yapımında da kullanıldığı görülür. Çünkü diğer uygulamalara göre daha az maliyet sağlar. Ancak dayanıklılığı eşit safhadadır. Başka kullanım alanları da vardır. Çit yapımında, peyzaj çalışmalarında ya da pergola yapımında kullanımı oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir.